| Méz fajták Akácméz - Acacia honey
Enyhén zamatos, kellemes ízű mézfajta. Megjelenése a világostól az aranysárgáig és a víztisztától a zöldes árnyalatig is előfordul. Alacsony szőlőcukor tartalma miatt sokáig folyékony marad, s fajtatisztaságtól függően akár több évig sem kristályosodik. Nagyon alacsony pollen tartalma ellenére mégis ez a legkeresettebb mézfajta.
Hazánkban nagy tömegben virágzik és az időjárástól függően jól vagy egyáltalán nem mézel. A korai rügyfakadás miatt gyakran szenved fagykárt, ami ilyenkor a méztermést teljes egészében eltörölheti.
Az akácfa Európában nem őshonos fajta, ezért inváziós fajnak tekintik, s rá is szolgál erre amiért meglehetősen agresszív módon képes terjedni. Gyökérhajtásai képesek 10-20-30 métereket a föld alatt megtenni és ott új föld feletti növényt nevelni, de magról is szépen szaporodik. Eredetileg észak-Amerikából hozták be az 1700-as évek elején országunkba az alföldi futóhomok megkötésére. Akkor jó ötletnek tűnt, bár mostanra az egész országban elterjedt és sok helyen veszélyezteti az őshonos növényeket. Igazából hasznos volt, mert tényleg jól megfogta a futóhomokot, bár ha akkor nem szántják fel a rengeteg földterületet és nem csapolják le az árteres mocsarakat akkor nem is lett volna futóhomok amit meg kellett volna állítani. Ha már itt van az akác akkor használjuk ki, hogy nagy mennyiségű virágaiból méz alapanyagot szolgáltat a méheknek és így az emberek is élvezhetik azt.Akác virág
 | | Akác virág
|
Hársméz - Linden Honey
Nagyon édes, erősen zamatos, enyhén mentás ízű mézfajta. Megjelenése a világoszöldtől a sárgás világos barnáig terjed. Meghűléses betegségeknél előszeretettel alkalmazzák, de nyugtató hatása is ismert. Közepes szőlőcukor tartalma miatt 1-2 hónap alatt megindul a kristályosodás. Virágpor tartalma az akáchoz képest jelentős. A hársfa hazánkban nagy tömegben Somogyban 4-5000 hektáron található. Párás időben nagyon jól mézel. Városokban is sok helyen ültetett hársfa csoportokról és a gyakran azonos időben virágzó bálványfa és még néhol található akácról (ha tavasszal elfagyott az akác és a másodvirágzásról), valamint kerti virágokról gyűjtenek a méhek, ezért egy nagyon zamatos ízletes méz lehet a végeredmény.Hárs virág
 | | Hárs virág
|
Repceméz - Rape honey
Karakteres, leginkább a szőlőcukorra hasonlító ízű mézfajta. Általában krémes (finom kristályos) állapotban találkozhatunk vele. Megjelenése fehértől a csontszínig terjed. A magas szőlőcukor tartalma miatt kristályosodik olyan gyorsan, sokszor akár néhány nap alatt is. S ha a méhész nem volt elég gyors akkor az bizony bekötött neki a lépbe amit onnan már nagyon nehéz utána kipergetni. Az emberek általában nem ismerik ezt a mézfajtát, mert a repce az igazából olaj termelésre és takarmányra termesztett növény. Pedig egy könnyen kenhető nem lecsöpögő mézfajta, ami ráadásul nagyos alacsony savszinttel rendelkezik, ezért gyomorbántalmakkal élők is fogyaszthatják. Az illata megosztó az emberek körében.
A repce szántóföldi növény, általában nagy táblákban monokultúrás termelésben termesztik.Repce virág
 | | Repce virág
|
Aranyvesszőméz - honey
Erős illatú, nagyon zamatos, aromás, fűszeres ízű mézfajta, felfedezhető benne egy enyhe mentás íz is. Viszonylag gyorsan kristályosodik. Megjelenése a világosbarnától-sötétbarnáig terjed. A növény és méze máj és vesetisztító, idegnyugtató, immunerősítő hatású. Szintén özönnövénynek, inváziós fajtának tekintik. Hazánkban a Kis-Balaton valamint a Tihanyi-félsziget és környékén nagy mennyiségben fordul elő, de árterekben is szép számban található. Ezenkívül mivel nem igényes a talajra így gyakorlatilag bárhol találkozhatunk vele.Aranyvessző virág
 | | Aranyvessző virág
|
Selyemfűméz - Silkweed honey
Kellemes illatú, zamatos, kristályosodásra kevésbé hajlamos, világos színű mézfajta. Gyulladás csökkentő hatással bír, de izomfájdalmakra külső pakolás formájában is hatásos. Ez is özönnövény, inváziós fajtának tekintik, sőt még irtása is kötelező. Hazánkban főként a Duna-Tisza közén tekintélyes mennyiségben van elterjedve. Eredetileg Észak-Amerikából hozták be gazdasági növénynek, mert a termése selyemszerű (innen a neve a is), de aztán nem tudták hasznosítani, a növény meg itt maradt, de dísznövénynek is szép, csak meglehetősen invazív fajta.Selyemfű virág
 | | Selyemfű virág
|
Vegyes méz - Mixed flower honey
Talán ennek a méznek a legnehezebb a megfogalmazása. Ha a mézben egyik növényfaj virágpora sincs túlsúlyban, akkor a méz vegyes virágméz. Ha viszont 1-2-3 növény virágpora van túlnyomó többségben benne akkor az vegyes méz. Ez utóbbi akkor fordulhat elő ha a méhek 1-2-3 növényről egy időben gyűjtenek vagy a méhész nem szedte el a mézet a két virágzás között, így az vegyes méz lett. Megjelenése a világos sárgásbarnától egészen a sötétbarnáig terjed. Íze az erőteljestől a zamatosig előfordulhat. Színe és íze a virágokról begyűjtött nektároktól és azok arányától függ. Általában hamar (2-4 hét) alatt kristályosodik. Vannak vegyes mézek amik néhány nap alatt. Ez utóbbi nagy mennyiségben tartalmazhat napraforgó mézet. Vegyes virágok
 | | Vegyes virágok
|
Tavaszi Vegyes méz - Spring mixed flower honey
Vegyes méz és vegyes méz között is jelentős különbségek találhatók, főként ízben, de állagban, színben és kristályosodás mértékében is. Nálunk a kínálatban ezért található a tavaszi vegyes méz is. Egyszerűen csak úgy szoktam fogalmazni, hogy ez az a méz ami az első virágtól (hóvirág, hunyor) a hárs virágzásával bezárólag szinte az összes virág nektárját tartalmazza. Nagy menyiségben az akácot így sokáig nem kristályosodik, míg kellemes ízét a gyümölcsfák virágjai, különböző növények, valamint a bálványfa és a hárs együttesen adják. Egy nagyon ízletes méz. Gyűjtése főként a kisebb méhcsaládoktól lehetséges, akik nem tudnak nagy mennyiségben fajtamézet gyűjteni, és amit hordanak azt nem érdemes apránként elszedni tőlük, így azt egyszerre május-júniusban gyűjtjük be. Ez a méz egyáltalán nem tartalmaz napraforgó mézet.Tavaszi virágok
 | | Tavaszi virágok
|
Napraforgóméz - Sunflower honey
Megjelenése a világossárgától a narancssárgáig terjed. Gyorsan (1-2 hét) kristályosodó mézfajta. Íze erőteljes, jellegzetes. A többi mézhez képest savasabb, mely segíti az emésztést. Kristályosodása durvaszemcsés nehezen oldódó, színe a citromos-narancs vagy egyszerűen csak mustár színű. Sütéshez-főzéshez kristálycukor helyett nagyon ajánlható, mert nem nyomja el az étel ízét. A napraforgó szántóföldi növény, általában nagy táblákban monokultúrás termelésben termesztik, hasonlóan a repcéhez ez is olaj és takarmány növény.Napraforgó virág
 | | Napraforgó virág
|
Krém méz - Cream honey
Szinte bármelyik mézből lehet krémmézet készíteni. Ehhez egy már kristályosodó mézet un. oltómézet kell hozzá keverni, majd több héten keresztül kevergetni. Nem túl izgalmas feladat ennek elkészítése, de az íz és az újszerű állag ami könnyen kenhető és nem folyik le a kenyérről, sok esetben kárpótol a befektetett munkáért. Ilyen pl. a repceméz vagy a napraforgóméz.Napraforgó krémméz
 | | Repce krémméz
|
Levendulás méz - Honey with lavender
Tegyünk különbséget a Levendulaméz és a Levendulás méz között. Már az elnevezés is mutatja, hogy egy ízesített mézről van szó. Készítése egyszerű is meg bonyolult is. Egyszerű mert csak ízesíteni kell, bonyolult mert nem mindegy, hogy hogyan, mennyit, miből, mennyi ideig, stb. Ezt ki kellett dolgozni, kikísérletezni. Levendulás mézem nem tartalmaz semmilyen mesterségesen előállított aromát, színezéket hanem csak tisztán a természetes levendula virágban megtalálható illat és aroma anyagokat.Levendula virág
 | | Levendulás méz
|
|
|
|