Nemzeti mézbolt
- Ahol magyar méz kapható -
Méhlegelő

Méhlegelő alatt azt a területet értjük ahol a méhek gyűjtőmunkája kiteljesedhet. Egyszerűen fogalmazva ahol vannak a lakásaik (kaptárak) és annak kb. 5 km sugarú körzete.
A méhek nem vándorolnak és nem költöző rovarok. Vándorlásuk úgy történik, hogy a méhész felpakolja a kaptárakat egy autóra és elviszi oda ahol nagy méhlegelő található vagyis sok nektárt adó virág van.

Az ilyen helyek kincsnek számítanak, hiszen minél több a virág annál több nektárt tudnak gyűjteni és így sok mézet tudnak készíteni. Persze minden méhész ezeket a helyeket keresi.
Ezért a pontos gyűjtési helyeket és időpontokat szándékosan nem jelölöm meg. Ezt a weboldalt valószínűleg nemcsak vásárlók olvassák hanem méhészek is.
Az EU-ban Magyarországon a legnagyobb az 1 km²-re jutó méhcsaládok száma, így minden méhész aki vándoroltat is, az folyamatosan keresi a jó méhlegelő lehetőségeket. S a jó magyar szokás szerint ha én itt leírok egy jó helyet akkor amikor legközelebb odamegyek már 3 másik méhész ott lesz.

Ez miért baj ? Nem ez a baj...

A nektárt adó virágból egy helyen a mennyiség adott és ez ráadásul nagyban függ az időjárástól is. Így ha 4-en leszünk egy helyen akkor kb. mindenkinek csak az adott nektár 1/4 része jut, persze az ott lévő méhcsaládok száma a döntő, így ugyanannyi költséggel sokkal kevesebb nektárt tudnak a méhek gyűjteni.
Továbbá nem is beszélve a méhek fáradtságos munkájáról, hiszen sokszor egymás elől, vagy éppen egymást elzavarva kell azt a néhány milligramm nektárt begyűjteniük egy-egy virágból, s így ők is sokkal többet dolgoznak és sokkal hamarabb elhasználódnak.
Ez sem a méhcsaládoknak nem jó, sem a méhésznek nem jó, és ugyan áttételesen, de a fogyasztónak sem jó, mert így drágább lesz a méz.
Szóval így aztán mindenki jól titokban tartja, hogy hova és mikor vándoroltatja a méheit.


© 2018-2024 - Nemzetimezbolt.hu


Hirdetési partnerek:

Kattints a hirdetésre
Kattints ide


LinkTár.hu