Nemzeti mézbolt
- Ahol magyar méz kapható -








Kérdések - Válaszok

Itt a leggyakrabban feltett vagy a legérdekesebb kérdésekre próbálok válaszolni.

Tartalom :
  • Mit csinálnak a méhek télen ?
  • Milyen az a nyers méz ? Maguknak van nyers mézük ?
  • A méz gyógyszer ?
  • Hogyan tárolhatom a mézet ?
  • Visszaváltják a kiürült mézes üvegeket ?
  • Ha viszek mézes üveget, akkor abba kaphatok mézet és így olcsóbb ?
  • Miért jó a méhviasz gyertya ?
  • Melyik a leg-leg-leg... méz ?
  • Mi a különbség a vegyes méz és a virágméz között ?
  • Mi az a Propilénglikol ?
  • "Termelői Méz" vs. "Méz" ?
  • A méhviasz gyertyám kifehéredett! Mi tegyek ?
  • Méz vs. Mézkészítmény ?
  • Van bodza, bodzás mézük ?



  • Mit csinálnak a méhek télen ?

    Röviden, tömören: fáznak. S közben mézet esznek és a mézből nyert energiával a testüket fűtik és így próbálják átvészelni a telet. Ehhez összehúzódnak úgynevezett fürtbe. Ezt az elnevezést a szőlőfürt formájáról kapta. Ez a valóságban inkább egy elnyújtott gömb, kb. tojás forma, de az milyen hülyén hangozna, hogy tojásba húzódtak :)
    Nagyon lassan mozog a fürt, oldalirányban is, és saját magában is. Ez utóbbi jelenti azt, hogy a külső méhek időnként helyet cserélnek a fürtben lévőkkel s közben a fürt közepében átmelegednek s közben mézet esznek, hogy legyen energiájuk a fürtöt fűteni.

    Méhek télen:

    Méhek télen:






    Milyen az a nyers méz ? Maguknak van nyers mézük ?

    Ezt a nyers méz kifejezést én annyira nem tartom szerencsésnek, mert a nyers mint szó olyan durva nyers éretlent sugall mintha a méz nem finom lenne, hanem olyan nyers.
    Szerencsésebbnek tartom a természetes kifejezést, bár ez sem helytálló mert amit az üvegekbe kínálunk az is természetes méz, mert nem történt vele semmilyen módosító eljárás amitől mássá lenne. Ezért talán a "szűz" kifejezést tartanám a legjobbnak, úgy mint ahogy az olíva olajnál is használják ezt a jelölést.
    Ha szűz mézet vagy a kérdésnél maradva nyers mézet szeretne valaki fogyasztani akkor azt csakis lépes méz fogyasztásával tudja megtenni. Abban olyan méz található amit a méhek lefedtek és azóta még a levegővel sem érintkezett. Nem érintette fedelezőkés, mézpergető, tároló hordó, stb. Ettől szűzebb, természetesebb mézet nem tudok elképzelni.
    Igen, nekünk is szokott lenni lépes méz. Ez a fajta méhészeti termék meglehetősen munkaigényes és cserébe nem is annyira keresett termék úgy mint az üveges méz, sőt drágább is és nehézkes a tárolása. Így csak néhány kilogrammot szoktunk ebből szedni és csomagolni, ami viszont többnyire már az ősz elejére elfogy.




    A méz gyógyszer ?

    A méz nem gyógyszer, nem csodaszer, de nagyon sokrétű összetevőkkel rendelkezik, így a méz rendszeres fogyasztása jótékony hatással bír az élő szervezetekre. De a kristálycukor valamint a zsíros egészségtelen látványpékséges péksütemények, ultrafeldolgozott készítmények fogyasztása helyett mindenképpen jobb a természetes valódi magyar méz. Továbbá a méz egy már a méhek által lebontott természetes cukormolekulákat tartalmaz, amihez nem kell a hasnyálmirigynek újabb enzimeket hozzáadni, s az így nincs túlterhelve és nem használódik annyira és esetleg nem kerül sor évek múlva a cukorbetegség vagy hasnyálmirigyrák megállapítására ami az előbb felsorolt egészségtelen élelmiszarok fogyasztása miatt következhet be.




    Hogyan tárolhatom a mézet ?

    A méz egy organikus anyag így a tárolása is úgy történjen, hogy se túl hideg, se túl meleg, se túlzott napsütés ne érje. Az ideális hőmérséklet az a 28-35 °C lenne, de valljuk be azért ez így szinte kivitelezhetetlen. Ezt csak a méhek tudják a méznek megadni, hiszen a kaptárban általában ezt a hőmérsékletet mérhetjük (kivéve télen, de az nem is a méz tárolásáról szól, hanem a túlélésükről).
    Semmi esetre se tegyük hűtőszekrénybe, ugyan nem romlik meg ettől, de az arra hajlamos mézek nagyon rövid időn belül elkezdenek kristályosodni és akkor meg azt fogják mondani : "A méhész tele rakta cukorral és azért lett ilyen"...
    Szóval leegyszerűsítve a választ 20-25 °C körüli hőmérsékleten, napfénytől védve, légmentesen zárt edényben ajánlott tárolni a mézet. Miért kell légmentesen tárolni ? Azért mert a méz egy higroszkópikus anyag ami annyit jelent, hogy vizet tud felvenni és leadni. A ha túl sok vizet vesz fel a környezetéből akkor felhígul és meg fog romlani vagyis megerjed, míg ha túl sok vizet ad le akkor nagyon besűrűsödik és megindul a kristályosodás.




    Visszaváltják a kiürült mézes üvegeket ?

    Nem. Rossz tapasztalatok miatt, pl. hoztak olyan üveget ami ránézésre tiszta volt, de amikor a tisztasági mosást végeztem rajta és átnéztem az üvegen, nehezen eltávolítható foltok voltak rajta pl. vízkő, festékmaradvány, rozsda, stb. Az, hogy én pénzt adjak azért amit a kukába kellene dobnia és még sikálgassam is a mások által összeretkezett üvegeket, hát köszönöm, de nem kérem !
    Ezért történt ez a döntés. Egyébként ha valaki úgy gondolja, hogy kár kidobni, akkor itt tudja hagyni és köszönöm. Átvenni csak saját címkés üvegeket tudok, azokat melyeket tőlem vittek és legalább olyan tiszta állapotban vannak, hogy megfogom és nem ragadok hozzá, valamint a kupakja tiszta, mézes mintás, felirat és sérülésmentes, a belseje nincs elszíneződve. Ha megfelel az előző feltételeknek akkor az 1000 grammos üveg+kupak 50 Ft/db, míg 500 grammos üveg+kupak 30 Ft/db.




    Ha viszek mézes üveget, akkor abba kaphatok mézet és így olcsóbb ?

    Igen.
    A saját hozott üvegbe (természetesen tiszta állapotban) minden további nélkül adok mézet.
    Ezt a fajta csomagolást/mézelvitelt előnyben részesítem, több okból is:
    - a vásárlónak nem kell drágán megvásárolni az üveget, kupakot, címkét
    - a vásárlónak nem kell EPR, termékdíj, csomagolóanyag díjjal támogatni a környezetszennyezést
    - nekem nem kell üveget, kupakot beszereznem, pakolni, raktározni, stb. és nincs környezetterhelés
    - a földünknek amin élünk nem kell energiát adni egy újabb üveg, kupak, címke legyártásához, csomagolásához, szállításához
    és így mindenki jól jár... csak a mohu nem :)

    Igen, olcsóbb !
    Ezen cikk írása időpontjában 200 Ft/mézkg díjjal lesz olcsóbb a vásárlás. Ezen árak bármikor változhatnak, mert bármikor újabbnál újabb díjakat, adókat találhatnak ki a nép sanyargatására, ezért a vásárlás előtt mindig kérdezzen rá.
    Az esetleges félreértések elkerülése végett tisztázzuk :
    A vásárló hozza a saját üvegét és én ugyanabba az üvegbe amit ide hozott, abba itt helyben beletöltöm a mézet és abban tudja elvinni. Tehát nem idehozza az üveget és itt hagyja és másikat visz helyette.
    Ez a lehetőség csak nálam személyes vásárlás esetén vehető igénybe. Webáruházon keresztül, kiszállításkor vagy egyéb más helyen történő vásárláskor nem.

    Másik lehetőség, hogy az üvegeit átadja és egy másik időpontban ugyanazon üvegekbe mézet töltve átvehető a fenti díj leszámításával.




    Miért jó a méhviasz gyertya ?

    Természetesen kellemes az illata, mert nem tartalmaz semmilyen mesterséges anyagot. A méhviasz egy megújuló anyag, amit a méhek termelnek.
    Az illata nem fogja az egész lakást betölteni, mert ez nem egy illatgyertya. Egy méhviasz gyertya használata inkább kellemessé és meghitté teszi a hangulatot.

    Már több vásárlótól is hallottam, hogy a méhviasz gyertya azért jó mert fertőtleníti a levegőt.
    Hát ez egy olyan csúsztatásos marhaság aminek ugyan van valóság alapja, de kb. olyan mint egy régi rendőr vicc:
    Min veszekedik négy rendőr az autónál ? Hogy ki üljön ablak mellett.

    Ha megvizsgáljuk a dolgot, mindegyik ablak mellett fog ülni.
    Szóval visszatérve a fertőtlenítő hatásra, igen, van fertőtlenítő hatása, de ennyi erővel a sima paraffin gyertyának, a gázlángnak, öngyújtónak, sőt még a meggyújtott gyufának is van fertőtlenítő hatása, hiszen az égés közvetlen környezetében több száz fokosra melegszik fel a levegő, így azt a levegőt ami éppen a láng mellett áramlik fertőtleníti. Tehát van valóság alapja csak a kb. kidomborítjuk előnyként a nyilvánvalót. Én ennek semmi értelmét nem látom.

    Hosszabb ideig történő állás vagy alacsony hőmérsékleten való tárolás alatt egy fehér hamvas réteg képződik a méhviasz felületén. Ez nem hibája, hanem tulajdonsága méhviasznak. Sőt ez a tulajdonság a természetes viaszok szinte mindegyiknél előfordul. Ez a réteg megszüntethető, ha 40 C fok hőmérsékleten tartja néhány órán keresztül.
    Zárszóként csak annyit, hogy megvásárlásával nem a kőolaj lobbit támogatja :)




    Melyik a leg-leg-leg... méz ?

    Ez egy nagyon szubjektív téma. Van akinek ez, van akinek az.
    Mindegyik méz jó és értékes, ha az igazi termelői méz.
    Attól függ milyen szempontok alapján nézzük.

    Melyik a legízletesseb méz ?
    Mindenkinek más.

    Melyik a legnépszerűbb ?
    Az akác.

    Melyik a legegészségesebb méz ?
    Erre nem tudok egyértelműt válaszolni. Minden valódi méz egészséges. Mindegyik.
    Általánosan elfogadott, hogy a vegyes méz a legjobb, mert sokféle virágból gyűjtik a méhek a nektárt és így a természet palettájából kikerülő értékes összetevők legszélesebb skálájával a vegyes virágméz rendelkezik.

    Melyik a legtermészetesebb méz ?
    A lépes méz.

    Melyiket ajánlom én ?
    A tavaszi vegyes méz. Egy nagyon ízletes, zamatos méz, hiszen a tavasz minden nektárt adó virágát foglalja magában egészen hóvirágzástól a hársig bezárólag.

    Melyik a legolcsóbb méz ?
    A vegyes méz. Nem azért mert rosszabb bármelyik másiknál, sőt talán a legtöbb és legkülönbözőbb ásványi és organikus anyag található benne, hanem mert a gyűjtése a leggazdaságosabb. Nem kell sietni, nincs időponthoz kötve a begyűjtés ideje, nem kell kapkodni, és így kényelmesen a legkisebb munka csúcsban begyűjthető. Nem kell rá vándorolni, így nincsenek plusz költségek és vegyes méz kb. mindenhol gyűjthető.

    Melyik a legdrágább méz ?
    Erre kissé cinikusan válaszolva: a hamisítvány, mert azt hiszi, hogy egészségeset fogyaszt...
    Egy kicsit kiábrándítóan a méznek az értékét vagy árát nem a méhek határozzák meg hanem az emberek. A méhecskéknek majdnem ugyanannyit kell dolgozniuk bármilyen mézért.
    Általánosságban a fajta mézek drágábbak mint a vegyes mézek, de még ezen belül is inkább az a meghatározó, hogy milyen feltételek között lehet begyűjteni.
    Aztán az a szabály is általánosságban igaz, hogy minél kevesebb van belőle annál drágább. Ez nagyon jól látható pl. a gesztenyeméznél. Valamint a másik piaci árnövelő is megjelenik: valamire minél nagyobb a kereslet annál drágább pl. akácméz.




    Mi a különbség a vegyes méz és a virágméz között ?

    Mondhatni semmi, mert minden méz virágokból származó nektárból készül. Persze mindig vannak kivételek.
    A mézharmat vagy a fenyőméz pl. nem virágból származik.
    A fenyőnek nincs nektárt adó virágja. Akkor meg mégis miből van a fenyőméz ?
    A fenyőágakon és tűleveleken, egy édes harmatot választ ki a fenyő, na ezt gyűjtik be a méhek és ebbl készítik a fenymézet.

    Ezért tartom érdekesnek, hogy valaki magyar fenyőmézet kínál. Ha jól megnézzük az országban szinte nincs is olyan hely ahol egybefüggően több száz hektár fenyőerdő lenne. Ha azt veszem, hogy a méhek max. 5 km-t röpülnek nektárért akkor egy max. 10 km átmérőjű körben lévő fenyőerdőből lehetne fenyőmézet gyűjteni, de kérdezem én, hogy hol van az országban ekkora egybefüggő fenyőerdő ? Így ha valaki magyar fenyőmézet kínál, hát ott felmerül a gyanú, hogy az nem tiszta fenyőméz, vagy külföldről behozott fenyőméz lehet.
    A vegyes méz az többféle virág nektárjából összegyűjtött méz. Látszik, hogy szerepel a vegyes és a virág is benne. De lehet két vagy többfajta méz keveréke is és az is vegyes méz.




    Mi az a Propilénglikol ?

    A propilénglikol színtelen, szagtalan, édeskés ízű, viszkózus folyadék. Képlete CH3CH(OH)CH2OH. Két alkoholos hidroxilcsoportja miatt a diolok közé tartozik. Felhasználásuk kávéalapú italokban, folyékony édesítőszerekben, fagylaltokban, tejipari termékekben és üdítőkben. Számos, vízben oldhatatlan gyógyszerhez propilénglikolt használnak oldószerként és vivőanyagként, valamint étkezési termékben. E-száma ételekhez való felhasználáshoz E1520.
    Mi alkoholmentes propolisztinktúra készítéséhez használjuk élelmiszeripari minőségű oldószerként.




    "Termelői Méz" vs. "Méz" ?

    Biztos sokaknak feltűnt, hogy a piacokon látni lehet "Termelői Méz" és "Méz" felirattal címkézett mézeket, míg a boltokban csak Termelői felirat nélküli mézeket találhat.
    A két címkézés között elméletben és gyakorlatban is különbség van.
    A "Termelői" megkülönböztető jelzés arra szolgál, hogy a méhész saját méhészetében elállított mézet árul, míg van aki csak egy mézárus, aki megvásárolja valakitől, akárkitől a mézet és azt árusítja, így nem írhatja rá, hogy Termelői méz, hiszen nem termelő hanem csak árusítja azt.
    Valószínűsíthető, hogy mind a kettő mézből van és talán még a nem Termelői méz is lehet jó minőségű, bár már sok esetben bizonyították a mézvizsgálatok vagy a mézbotrányok, hogy gyenge minőségű és/vagy kétes eredetű mézeket árulhatnak a Termelői jelzés nélküli üvegekben.
    Amíg egy termelőnek nincs szüksége arra, hogy mézet vásároljon hiszen a méhészetében a saját munkájával és a méhek segítségével termelik a mézet neki a méhecskék, addig a nagy mézcsomagoló mega Kft-k és Bt-k meg tudják vásárolni akár a külföldről kamion számra behozott mézeket vagy mézszerű anyagokat is, hiszen csak nekik van arra 15-20 millió forintjuk, hogy egy egész kamionra való mennyiséget egyszerre megvegyenek.
    Mindezt azért teszik, mert 50-100-200 Ft-al olcsóbban vehetik meg kilóját mintha magyar termelőtől vásárolnák meg azt.
    A szomorú ebben az, hogy a mézcsomagoló cégeknek csak a profit számít és nem érdekes, hogyha ezért a magyar méhészek tönkre mennek, és a mézfogyasztók meg kétes eredetű mézeket fogyasztanak. Ez mind nem számít csak az, hogy nekik meglegyen a profit, a luxus autó, a luxus nyaralás, luxus jacht, stb.
    Ezért tart itt ez az ország, persze nagyon nincs is min csodálkozni, hiszen az ország első embereitől ugyanezt látjuk, pedig nekik kellene példát mutatniuk, amit mondjuk meg is tesznek, csak éppen a példa nem jó és nem kellene követni.

    Így hát csak az tudom tanácsolni, hogy "Termelői" mézet közvetlenül a termelőtől vásároljon !




    A méhviasz gyertyám kifehéredett! Mi tegyek ?

    Először is ne ijedjen meg, ne dobja ki.
    A természetes viaszoknak mint a méhviasznak is tulajdonsága, hogy hosszabb tárolás után és/vagy alacsony hőfokon tárolás esetén egy hamvas fehér réteg jelenik meg a felületén. Ez nem hibája, hanem tulajdonsága.
    Ha azt szeretné, hogy visszanyerje eredeti állapotát, tegye 35-40 C fokos meleg helyre néhány órára, hogy teljesen átmelegedjen és el fog róla tűnni. Ennél melegebb helyre ne tegye, mert esetleg alakváltozást fog szenvedni a méhviaszgyertya.




    Méz vs. Mézkészítmény ?

    Van a méz és van a mézkészítmény. A mézet a méhek készítik virágok nektárjából. Semmilyen ember által hozzáadott anyagot nem tartalmazhat.
    A mézkészítmény Valamilyen mézből, de kizárólag az előbbiekben megfogalmazott méz és egyéb más összetevők felhasználásával készített mézkészítmény




    Van bodza, bodzás mézük ?

    Nincs. Egyébként pontosítsuk, hogy mire gondolt !
    Bodza méz
    vagy
    Bodza ízű méz
    vagy
    Bodza virággal kevert méz
    vagy
    Bodza bogyóval kevert méz ?

    Akkor nézzük egyenként:

    Bodza Méz

    Olyan, hogy - Bodza Méz - olyan nincs és nem létezik. Azon egyszerű oknál fogva, hogy a bodza virágot nem járják a házi méhek és ezért nem is gyűjthetnek róla sem virágport sem nektárt.
    Tehát aki azt állítja, hogy Bodza Mézet árul az hazudik.

    Bodza ízű vagy bodzás méz

    Bodzavirág hozzáadásával és érlelésével majd egy idő után annak teljes leszűrésével előállított s a felhasznált mézfajtától függően áttetsző vagy teljesen átlátszatlan mézkészítmény.

    Bodza bogyós méz
    Érett bodzabogyók különböző módon történő méz keverésével előállított mézkészítmény.




    © 2018-2025 - Nemzetimezbolt.hu


    Hirdetési partnerek:

    Kattints a hirdetésre
    Kattints ide


    LinkTár.hu