| Mézes ételek Az itt található recepteket az internetről gyűjtöttem össze.
Mézes puszedli Hozzávalók
Tésztához: 30 dkg liszt, 3 evőkanál méz, 5 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 2 db tojássárgája, 3 ek tejföl, fél csomag sütőpor, 1 teás kanál rumaroma, 1 csipet vaníliaőrlemény vagy vanilin cukor, egy citrom reszelt héja, egy narancs reszelt héja, 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék, egy csipet só
Mázhoz: 2 db tojásfehérje, 15 dkg porcukor, néhány csepp citromlé
Elkészítés
A mézet és a vajat felmelegítjük kb. 40 fokra és összekeverjük, majd belekeverjük a mézeskalácsfűszert, a vaníliaőrleményt, a reszelt narancshéjat és a rumaromát, tejfölt, sót, sütőport, porcukrot. Ezt jól összekeverjük és végül beleöntjük a lisztet is. Az egészet jól összegyúrjuk, majd fóliába csomagoljuk és egy-két órára hűtőbe tesszük. Ilyenkor még nagyon ragacsos a tészta, de a hűtés során összeáll. Legjobb egész éjszakára behűteni. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral. A pihentetett tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, mindegyiket hengerré formázzuk, és felvágjuk 10-10 részre. A tésztadarabokat golyókká formázzuk és az előkészített tepsire rakosgatjuk. A golyócskák között hagyjunk helyet, mivel sütés közben nőni fognak. Ne süssük túl a puszedliket, mert akkor kemények lesznek. Előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük a puszedliket. Akkor jó, ha a tészta szélei elkezdenek barnulni. Ha kivettük a puszedliket a sütőből, lecsökkentjük a sütő hőmérsékletét 100 fokra. A mázhoz vízgőz fölött felverjük a tojásfehérjéket az átszitált porcukorral, és hozzáadjuk a citromlevet is. Ettől szép fényt kap a máz. Egy villa segítségével megmártjuk a sütiket a mázban, majd visszarakosgatjuk a puszedliket a tepsire, és 100 fokos sütőben, légkeverésen megszárítjuk a mázat 45 perc alatt. Hűvös helyen hagyjuk állni a puszedliket, hogy teljesen megszáradjon a máz.
Én személy szerint már csak mézzel készítem az ételeket. S a vaníliás cukron kívül más cukrot nem használok. Akik szeretnek kísérletezni az összes cukrot kicserélhetik mézre.
Mézes kalács
|
|
|