|
| Mézes ételek Előszó
Rohanó világunk, de főleg az 5 cukorcsalád nyomására minden élelmiszerbe öntik a cukrot, mert ez nekik nagyon nagy biznisz, nekünk meg az egészségünk megy tőle tönkre. Lásd a cukorbetegségben szenvedők egyre emelkedő számát. Ha nem hiszi járjon utána, hogy miért kellett kivégezni Magyarországon azt a kb. 20 cukorgyárát és mostanra csak 1 maradt és cukorból importra hagyatkozik az a mezőgazdasági ország ami egykoron exportálni tudott cukrot.
Szóval cukor helyett inkább mézet !
Ezért álljanak itt csak mézzel készült ételreceptek, legyenek azok nagyon egyszerűek vagy bonyolultak. Ha Önnek (Neked) is van ilyen ételrecepted kérlek küld el és megjelenítem.
Én személy szerint már csak mézzel készítem az ételeket. S a vaníliás cukron kívül más cukrot nem használok. Akik szeretnek kísérletezni az összes cukrot kicserélhetik mézre, esetleg szőlőcukorra.
Az igazi ételek nem tartalmaznak kristálycukrot, margarint, napraforgó olajat mert ezek nem tartoznak az egészséges anyagok közé. Cukor helyett csakis mézet, margarin helyett vajat, repce vagy napraforgó olaj helyett olíva vagy szőlőmag olajat használjon. Nem szentségtörés ha egyszerű sertészsírt használ, persze abból is csak a szója és tápmentes tartásból származó zsírt használja.
És akkor innentől következzenek a receptek:
Mézes puszedli Hozzávalók:
Tésztához: 30 dkg liszt, 3 evőkanál méz, 5 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 2 db tojássárgája, 3 evőkanál tejföl, fél csomag sütőpor, 1 teáskanál rumaroma, 1 csipet vaníliaőrlemény vagy 1 teás kanál vaníliás cukor, egy citrom reszelt héja, egy narancs reszelt héja, 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék, egy csipet só
Mázhoz: 2 db tojásfehérje, 15 dkg porcukor, néhány csepp citromlé
Elkészítés:
A mézet és a vajat felmelegítjük kb. 40 fokra és összekeverjük, majd belekeverjük a mézeskalácsfűszert, a vaníliaőrleményt, a reszelt narancshéjat és a rumaromát, tejfölt, sót, sütőport, porcukrot. Ezt jól összekeverjük és végül beleöntjük a lisztet is. Az egészet jól összegyúrjuk, majd fóliába csomagoljuk és egy-két órára hűtőbe tesszük. Ilyenkor még nagyon ragacsos a tészta, de a hűtés során összeáll. Legjobb egész éjszakára behűteni. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral. A pihentetett tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, mindegyiket hengerré formázzuk, és felvágjuk 10-10 részre. A tésztadarabokat golyókká formázzuk és az előkészített tepsire rakosgatjuk. A golyócskák között hagyjunk helyet, mivel sütés közben nőni fognak. Ne süssük túl a puszedliket, mert akkor kemények lesznek. Előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük a puszedliket. Akkor jó, ha a tészta szélei elkezdenek barnulni. Ha kivettük a puszedliket a sütőből, lecsökkentjük a sütő hőmérsékletét 100 fokra. A mázhoz vízgőz fölött felverjük a tojásfehérjéket az átszitált porcukorral, és hozzáadjuk a citromlevet is. Ettől szép fényt kap a máz. Egy villa segítségével megmártjuk a sütiket a mázban, majd visszarakosgatjuk a puszedliket a tepsire, és 100 fokos sütőben, légkeverésen megszárítjuk a mázat 45 perc alatt. Hűvös helyen hagyjuk állni a puszedliket, hogy teljesen megszáradjon a máz.
Mézes fahéjas rizs Hozzávalók:
1 rész (befőttes üveg) rizs, 2 rész (befőttes üveg) víz, méz, fahéj, só
Elkészítés:
A rizst öntsük fel a vízzel, tegyük bele a sót (1 kávéskanál) majd melegítsük (főzzük) a víz forrásáig, s innentől számítva 17 percig főzzük. Saját praktika: Én ezt kuktában szoktam csinálni, de leég benne az alja. Ezért nyitott kuktával forrásig főzöm s közben kavargatom, majd leveszem a gáz lángot egészen kicsire, várok még 1 percet, hogy visszahűljön a kukta alja és egy utolsó keverés után ráteszem a fedőt és így hagyom további 17 percig, majd akkor lezárom a gázt alatta és hagyom lehűlni. Ez után fogyasztható, 3-4 adagra elegendő. Tányérra kiszedve 1 vagy több kanál méz, fahéj szórás és aki szereti az édeset az imádni fogja. Olcsó, egyszerű, egészséges, glutén mentes :) Gyerekeknek reggelire, uzsonnára is kiváló.
Nagyon egyszerű étel, gyerekek is el tudják készíteni. A főzés kudarca miatt sokan nem csinálnak ilyet, ezért próbáltam minden részletre kitérően leírni, hogy tényleg sikerüljön bárkinek. A fentebb leírt módszer biztosan működik.
Savanyúság Ezt az írást azért készítettem, mert ezt is csak mézzel csinálom, valamint az élelmiszerként fogyasztható ételek ne kerüljenek a kukába. A zöldhagymának nem mindenki szereti a zöld részét, én sem :)
Hozzávalók:
zöldhagyma levelei, ecet, méz, bors, őrölt köménymag, víz
Elkészítés:
A zöld és zöldes hagyma részeket felkarikázom (3-5 mm-es darabokra vágom), beleszórom egy befőttes üvegbe, mennyiségtől függően, víz, 1 teás vagy evőkanál ecet, 1-2 evőkanál méz, bors, őrölt köményt, majd az egészet összerázom. Akár azonnal fogyasztható, de másnapra jobban összeérnek az ízek. Remek kis savanyúság lesz belőle. Hűtőben tárolva 1-2 hétig is eláll.

Mézes kalács
|
|