Nemzeti mézbolt
- Ahol magyar méz kapható -








Mézes ételek

Az itt található recepteket az internetről gyűjtöttem össze.

Mézes puszedli

Hozzávalók

Tésztához: 30 dkg liszt, 3 evőkanál méz, 5 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 2 db tojássárgája, 3 ek tejföl, fél csomag sütőpor, 1 teás kanál rumaroma, 1 csipet vaníliaőrlemény vagy vanilin cukor, egy citrom reszelt héja, egy narancs reszelt héja, 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék, egy csipet só

Mázhoz: 2 db tojásfehérje, 15 dkg porcukor, néhány csepp citromlé

Elkészítés

A mézet és a vajat felmelegítjük kb. 40 fokra és összekeverjük, majd belekeverjük a mézeskalácsfűszert, a vaníliaőrleményt, a reszelt narancshéjat és a rumaromát, tejfölt, sót, sütőport, porcukrot. Ezt jól összekeverjük és végül beleöntjük a lisztet is.
Az egészet jól összegyúrjuk, majd fóliába csomagoljuk és egy-két órára hűtőbe tesszük. Ilyenkor még nagyon ragacsos a tészta, de a hűtés során összeáll. Legjobb egész éjszakára behűteni.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral.
A pihentetett tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, mindegyiket hengerré formázzuk, és felvágjuk 10-10 részre.
A tésztadarabokat golyókká formázzuk és az előkészített tepsire rakosgatjuk. A golyócskák között hagyjunk helyet, mivel sütés közben nőni fognak. Ne süssük túl a puszedliket, mert akkor kemények lesznek. Előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük a puszedliket. Akkor jó, ha a tészta szélei elkezdenek barnulni.
Ha kivettük a puszedliket a sütőből, lecsökkentjük a sütő hőmérsékletét 100 fokra.
A mázhoz vízgőz fölött felverjük a tojásfehérjéket az átszitált porcukorral, és hozzáadjuk a citromlevet is. Ettől szép fényt kap a máz.
Egy villa segítségével megmártjuk a sütiket a mázban, majd visszarakosgatjuk a puszedliket a tepsire, és 100 fokos sütőben, légkeverésen megszárítjuk a mázat 45 perc alatt.
Hűvös helyen hagyjuk állni a puszedliket, hogy teljesen megszáradjon a máz.

Én személy szerint már csak mézzel készítem az ételeket. S a vaníliás cukron kívül más cukrot nem használok. Akik szeretnek kísérletezni az összes cukrot kicserélhetik mézre.

Mézes kalács



© 2018-2024 - Nemzetimezbolt.hu


Hirdetési partnerek:

Kattints a hirdetésre
Kattints ide


LinkTár.hu