Nemzeti mézbolt
- Ahol magyar méz kapható -
Méhszúrás

Most akkor a méhek szúrnak is meg csípnek is ?

Nem. Ez kizárólag a köznyelvben elterjedt szóhasználat, hogy megcsípett egy rovar. A méh védekező eszköze csak szúrásra alkalmas, azzal egyáltalán nem tud csípni. A szúnyog sem csíp hanem szúr, max csípő érzést érzünk.
Tehát a méh nem csíp hanem szúr.

Veszélyes a méhszúrás ?

Az arra allergiás egyéneknél, igen. Ha ön allergiás rá akkor azonnal hívjon segítséget, orvost vagy a magánál tartott ellenanyagot haladéktalan adja be magának.
Egyéb esetben a méhszúrás inkább kellemetlen, mint veszélyes. Ha kézen, lábon történik a szúrás itt egyéntől függően kisebb/nagyobb duzzanat keletkezik, mely másnapra felszívódik. Veszélyesebb az arcon vagy a szemek környékén, ilyenkor is megduzzad, de a szem környékén kialakult duzzanat akár ijesztő méretű is lehet, mely 3 napon belül teljesen megszűnik.

Honnan tudhatom, hogy allergiás vagyok-e a méhszúrásra ?

Ezt allergia vizsgálattal tudja biztosan kideríteni. Jobb ha ezzel tisztában van és tud cselekedni egy nem kívánt esemény során.

Mit tegyek, ha allergiás vagyok a méhszúrásra?

Mindig tartson magánál antihisztamin tartalmú gyógyszert. Nem várt esemény esetén azonnal hívjon orvost, s használja az antihisztamin hatóanyagot.

Mit tegyek méhszúrás esetén ?

A legfontosabb, hogy ne pánikoljon. A lehető leggyorsabban el kell távolítani a bőrben maradt fullánkot. Ezt az evolúció találta így ki, hogy a méhek csak egyszer szúrhatnak és ebbe bele is pusztulnak, mivel a fullánkjuk a méreghólyaggal együtt kiszakad. A kiszakadt méreghólyag még utána tovább pumpálja a mérget a bőrbe, ezért fontos, hogy mielőbb eltávolítsuk.
Az eltávolításkor soha nem szabad összenyomni a méreghólyagot, ezért ne használjon lapos csipeszt. A legegyszerűbben körömmel vagy lapos tárgyal oldal irányban eltolva távolítsa el a fullánkot.

Kalcium tartalmú pezsgőtabletta megvéd a méhszúrástól ?

Nem. A méhszúrástól nem védi meg, sőt a méhszúrás utáni duzzanattól sem. Igazából ez kb. egy hiedelem, hogy a kalcium bármi hasznosat is tenne. Ha Ön nem allergiás a méhszúrásra akkor, azonkívül, hogy hideg borogatást tesz rá nincs más teendője. De a fokozott óvatosság elve alapján keressen fel orvost.

A méhszúrás ártalmas ?

Nem ártalmas, sőt apiterápiás kezeléseknél alkalmazzák, valamint a gyógyszeripar is felhasználja, reumatikus bántalmakra gyógyító hatással bír.
Gondolom, mire eljutott idáig teljesen meg van ijedve. Nem kell a bolhából elefántot csinálni, én sem akartam ijesztgetni, s a valóságban nincs is ekkora probléma, csak próbáltam minden szempontból körbejárni a témát.© 2018-2024 - Nemzetimezbolt.hu


Hirdetési partnerek:

Kattints a hirdetésre
Kattints ide


LinkTár.hu